Разширено търсене Разширено търсене
Цветове
Етикети BETA info
Етикети

Съвременно изобразително изкуство - Онлайн аукциони Онлайн наддаване

Съвременната живопис представлява пълно изоставяне на изкуството отпреди Втората световна война, тъй като е негова пряка противоположност. Съвременното изобразително изкуство прави задълбочен анализ на заобикалящия свят и не изопачава действителността, като същевременно се опитва да предаде актуална информация по възможно най-директния начин. Кога се появява съвременното изобразително изкуство? Картини се появяват на вътрешния пазар още в началото на 1900 г., но това течение набира популярност едва през 30-те години на миналия век.

Сортиране:
Покажи:
Ценови интервал: 1 - refresh
Изчакай...
Следваща категория
keyboard_arrow_right

Съвременно изобразително изкуство и неговите характеристики

Какво отличава съвременното изобразително изкуство? Основна характеристика на модерната живопис е нейното значение. Произведенията отпреди началото на Втората световна война са създадени с акцент върху публиката, докато съвременните творби изразяват личното виждане на всеки художник и представляват форма на вътрешно пречистване за него. Смелите линии, необичайните съчетания на различни цветове или използването на оригинални суровини и предмети при създаването на творбите са направили картините на съвременното изкуство оригинални, необичайни и дръзки. Съвременната живопис се позовава косвено или пряко на актуалните световни събития и разглежда трудни теми, свързани с настоящата ситуация, а художниците използват за това разнообразни модерни техники.

Съвременно изобразително изкуство – картини и пейзажи

Сред многобройните тенденции в съвременната живопис си струва да споменем спациализма, който, въпреки краткия си разцвет, оказва голямо влияние върху творчеството на следващите художници. Неговият лайтмотив е триизмерният ефект на платното, който е трябвало да създаде впечатлението, че гледаме директно в друг свят, скрит зад малък разрез в платното. Абстрактният експресионизъм, чийто представител е например Джаксън Полък, се основава на добре обмислени, но на пръв поглед напълно абстрактни форми и фигури, които създават впечатление за непоследователност. В действителност обаче методът на изработването им не е случаен. Не по-малко интересно направление е неодадаизмът, който представлява опозиция на абстрактния експресионизъм. Художниците, творили модерната живопис и принадлежащи към това течение, се стремят да използват абсурда и гротеската, боравейки с ежедневни предмети в творбите си.

Със сигурност повечето любители на изкуството смятат попарта за най-важното течение в съвременното изобразително изкуство. Вестници, етикети, стикери и бутилки или консервни кутии са в основата на произведенията на това течение, а простите форми напълно променят тона на модерното изкуство. Когато се говори за съвременна живопис, не бива да се пренебрегва и минимализмът, който цели предаването на съдържание с възможно най-малко средства. Противоположност на тази тенденция е хиперреализмът, известен още като фотореализъм, който залага на прецизното възпроизвеждане дори и на най-малките детайли. Важно е художникът да не изразява своята личност в картините си – произведенията трябва да бъдат максимално близки до избрания отрязък от действителността или до изобразения герой.

Аукциони на съвременно изобразително изкуство

На нашия портал за аукциони OneBid можете да закупите съвременни картини на най-значимите художници, предлагани от големи аукционни къщи, галерии, както и такива от частни колекции. Всички съвременни картини в търговете на нашия сайт са оригинални и имат сертификати за автентичност. Пейзажите и картините на съвременни художници са особено популярни сред любителите на изкуството, което свидетелства за тяхната значимост.

keyboard_arrow_up