Разширено търсене Разширено търсене

Аукциони, Изкуство

Навлезте във вълнуващия свят на изобразителното изкуство, запечатано в картини на немски и чуждестранни художници, или открийте мечтаните колекции от монети, банкноти и скъпоценни камъни. Аукционите на произведения на изкуството са събитие, предназначено за хората, които обичат както произведения на съвременната, така и на старата живопис от XIX и XX век, колекционери са на нумизматика и ценят прецизно изработените златни изделия от благородни метали.

Разгледайте предстоящите ни търгове. За да участвате в тях, създайте профил и се регистрирайте на нашия уебсайт. Контролирайте търга, където и да се намирате в момента, и купете интересуващите Ви предмети на изгодна цена.

27 Юни 20:30, Четвъртък

Letnia Aukcja Sztuki

Аукциони на изкуство – старо и съвременно изобразително изкуство – в какво си заслужава да инвестирате?

Инвестициите в произведения на изкуството стават все по-популярни, и то не само сред богатите хора. На първо място, инвестирането в картини, антики или скулптури е по-малко рисковано от инвестирането на фондовия пазар. Второ, произведенията на съвременното изкуство са на пристъпни цени, което ги прави достъпни за много хора, включително и за средната класа. Аукционите за съвременно изкуство Ви дават възможност да влезете на пазара само с няколко хиляди лева. Трябва обаче да се съобразите с факта, че това ще бъдат по-скоро картини на художници, които са сравнително нови на пазара на изкуство, което увеличава риска – не можете да сте сигурни дали дадено име ще стане ценено, а оттам и дали цената на картината, която купувате, ще се повиши. По-старото изкуство е за по-заможните колекционери. Аукционите на картини на млади художници са емоционална инвестиция; тук освен пари, Вие инвестирате време и ангажираност. Преди да поемете подобен риск, е препоръчително да се запознаете не само с работата на автора на картината, но и с актуалните тенденции на пазара на изкуство и правилата, по които работят аукционните къщи в България. Покупката на произведения на изкуството е дългосрочна инвестиция и трябва да имате предвид, че ще реализирате печалба едва след няколко години.

Какво представляват аукционите за произведения на изкуството? Аукциони на картини в България

Продажбите на търг са публични и в същото време се считат за многостранен начин за сключване на договори. Целта му е да се сключи най-изгодният от гледна точка на организатора, в случая аукционната къща, договор. Класическият аукцион на картини, антикварни предмети или скулптури започва с регистрация, след което може да се влезе в залата и да се заеме място или да се посвети на възхищение от изложените там произведения. Когато се появи водещият на търга, той обяснява правилата и започва наддаването за картини, антики, като всяко присъстващо лице може да посочи своята сума, като вдигне номерираната табелка, получена по време на регистрацията. Печелившата оферта за дадена картина се обявява от водещия търга с удар на чукчето. В повечето случаи разплащането се извършва веднага след приключване на търга на ново изкуство и новият собственик може да се прибере с произведението, опаковано и обезопасено от персонала на аукционната къща,.

Онлайн аукциони на изобразително изкуство

Пандемията направи интернет (онлайн) търговете още по-популярни. За разлика от класическите, на място, те не изискват лично явяване и следователно спестяват много време, особено когато най-близката аукционна къща е на няколкостотин километра. Онлайн аукционите на картини могат да се провеждат по два начина:

  • аукцион за произведения на изкуството на живо – наддаване за картини, антики е търг на живо с видео стрийминг. По време на наддаването в реално време служителите на аукционната къща приемат поръчки от клиентите по телефона или им дават възможност сами да наддават чрез мобилни приложения и портали за посредници. Ето как работят онлайн аукционите за произведения на изкуството на OneBid. Преди да се включите в такъв търг, си струва да помислите какъв е финансовият Ви лимит. Ако не го определите предварително, може да се окаже, че по време на търга под влияние на емоциите сте надхвърлили финансовите си възможности. От друга страна, не можете да си позволите моменти на колебание по време на такъв аукцион, защото тогава обикновено пропилявате шанса си да купите дадено произведение на изкуството. Също така не изключвайте определени картини или произведения на изкуството заради цената, тъй като може да се окаже, че в действителност тя ще бъде много по-ниска от тази, която предвижда аукционерът;
  • статичен аукцион на картини – продължава определен период от време, например една седмица, и можете да наддавате, след като влезете в уебсайта на съответната аукционна къща. Всяко произведение на изкуството, което се продава на търг, е описано подробно. Ще намерите и цялата необходима информация, като например колко време остава за наддаване или колко е текущото наддаване. За да наддавате успешно, трябва да следите ситуацията и редовно да проверявате страницата на търга. Приложенията могат да помогнат за това, ако съответната аукционна къща ги предлага. OneBid има специално приложение както за Android, така и за Apple iOS или Huawei.

Онлайн аукциони на картини – какви са видовете цени по време на наддаването?

Поради няколко фактора (естеството и етапа на аукциона, пазарната котировка на дадено произведение или сложния правен статут между аукционната къща, собственика на картината и участника в търга) можете да сте сигурни, че по време на аукциона ще се сблъскате с различни видове цени, сред които и такива:

  • начална цена - цената, посочена в аукционния каталог, която е началната точка за започване на наддаването;
  • гаранционна цена - това е цената, гарантирана на собственика на картина или антикварен предмет, който се продава на търг, и цената, под която предметът не може да бъде продаден на търг;
  • прогнозна цена - в каталозите тя се дава под формата на диапазон и представлява прогнозата на аукционната къща за пазарната цена, наричана още оценка;
  • резервна цена - посочена в каталога, това е минималната цена, на която ще бъде продадено произведението. Когато цената надхвърли този праг, аукционната къща може да разчита на комисиона от собственика на произведението, но ако сумата не покрива резервната цена, аукционната къща няма разходи;
  • условна цена - цената, постигната в резултат на търг, която е по-ниска от резервната цена;
  • цена под чукчето - крайната цена, за която е предложено произведението, запечатана с удара на чукчето;
  • продажна цена - това е крайната цена на сделката, т.е. произведенията, плюс всички такси за обработка и данъци.

keyboard_arrow_up