Разширено търсене Разширено търсене

Аукциони, Монети

Аукционите на монети са възможност да се запознаете с богата нумизматична колекция. В представените екземпляри ще откриете монети от Златния век, както и от периода между двете световни войни. За да се определи действителното състояние на монетите, на наличните в нашия търг екземпляри е отбелязана степента на запазеност.

Абонирайте се за нашия безплатен бюлетин и следете актуалните ни аукциони за монети. Регистрирайте се за участие и направете покупка, където и да се намирате в момента.

Нумизматика – какво е това?

Нумизматиката е дял от историческите науки, който се занимава с изучаването на монетите и банкнотите от историческа, естетическа и техническа гледна точка. Нейната история започва през XIV в., но преживява най-голям разцвет през Ренесанса. Днес нумизматиката се свързва с колекционерството. Тя представлява не само интересно хоби, но и сигурна инвестиция на капитал. Това се дължи на факта, че монетите са изработени предимно от злато, което запазва стойността си независимо от колебанията на валутните пазари.

Аукциони на монети – видове колекционерски монети

Първоначално монетите са имали една основна функция – икономическа. Те започват да заместват размяната и с тях могат да се купуват продукти и услуги. С течение на времето обаче започват да се създават монети, които не влизат в обращение и изпълняват чисто колекционерска функция. Днес всеки нумизмат разграничава няколко вида колекционерски монети, сред които:

 • юбилейни монети – това са монети, които се секат по специални поводи, като например важни годишнини или отбелязване на бележити личности. Обикновено те са с ограничен тираж и реалната им продажна стойност е много по-висока от номиналната им стойност. На практика те не са в обращение, но са законно платежно средство;
 • монети от скъпоценни метали – това са инвестиционни монети и се купуват именно с тази цел. Те се секат всяка година, което ги отличава от колекционерските монети. Монетите от скъпоценни метали могат да се превърнат в колекционерски, ако престанат да се произвеждат или станат исторически значими;
 • монети в обращение – монети, които понастоящем са или са били законно платежно средство в дадена държава. Тези видове монети се намират най-често на търг и стойността им зависи от тяхната рядкост и запазеност.
 • пробни монети – това е отделен вид монети, които представляват тестови версии на разменните монети, изсечени преди пускането им на пазара. Пробните монетите се делят на:
  • пробни серийни монети – при производството им се използва никел или месинг. Те са предназначени да документират историята на българското монетосечене, така че на теория са предназначени за музеи или институции. Малко вероятно е да се сдобиете с тях на нумизматичен търг;
  • пробни емитирани монети – това е последното изпитание, преди монетите да бъдат пуснати в обръщение;
  • колекционерски пробни монети – готови за емитиране монети, отличаващи се единствено с надписа „проба“;
  • технологични пробни монети – те са предназначени за проверка на свойствата на метала, върху който са отсечени, и на качеството на възпроизвеждане на печата. Такива монети се срещат изключително рядко и рядко се появяват на аукциони, поради което цената им е много висока.

Нумизматика, аукциони на монети – значението на оценяването

Оценяването на монети е определяне на степента на запазеност на монетите по приета скала. Оценката на това състояние е особено важна при наддаване за монети онлайн. Колкото по-добро е състоянието на запазеност, толкова по-висока е стойността на монетата. При определянето на степента на запазеност на монетите се използват две скали: Копицки и Шелдън:

 • скала на Шелдън – тя е по-подробна и се присъждат максимум 70 точки. Най-високата стойност представлява монетното състояние, т.е. перфектно състояние без никакви несъвършенства, а стойности под 50 точки се отнасят за монети в обращение – колкото по-ниска е оценката, толкова по-ниска е паричната стойност;
 • скала на Едмунд Копицки – оценява степента на запазеност на монетите по скала от 1 до 7, където 1 означава състояние на монетния двор, а 7 – лошо състояние.

Къде можете да купите нумизматични единици? Търгове на монети

Можете да закупите стари монети онлайн или на място, като изберете подходящия нумизматичен антикварен магазин. Интернет обаче предлага наистина големи възможности. В интернет продажбата на нумизматични монети се извършва най-вече чрез:

 • специализирани форуми – борса за стари монети, където можете да намерите експонати, предлагани от опитни нумизмати;
 • частни оферти за продажба на нумизматични монети – предлагани например в сайтове за реклама или в социалните мрежи, където продавачите често не са наясно със стойността на въпросната монета, но където човек лесно може да бъде измамен;
 • аукционни портали, където могат да се намерят както оферти от частни лица, така и колекционерски монети, предлагани от антиквариат. Пример за такъв портал е OneBid, който предлага на търг стари монети;
 • официални онлайн нумизматични антикварни магазини и уебсайтове, разпространяващи нови емисии юбилейни монети.

Аукциони на стари монети – как да наддавате?

Ако искате да се сдобиете с колекционерски златни монети по бърз и удобен начин, онлайн аукционите са точно за Вас. Наддаването за монети онлайн е много лесно и интуитивно. Достатъчно е да създадете профил в нашия портал OneBid и да влезете в него. След това избирате аукционите (на монети, картини, графики и т.н.), които Ви интересуват, и натискате бутона „регистрирай се за търг“. Добре е да се запознаете с общите условия, тъй като те съдържат важна информация за началните цени, депозитите или комисионите от търговете.

Аукциони на колекционерски монети – онлайн аукцион OneBid

Онлайн нумизматичните аукциони се провеждат успешно чрез портала OneBid. Нашите предложения включват не само търгове на монети. Колекционерските търгове, които провеждаме, са също за живопис, скулптура, графика или приложно изкуство. Нашите нумизматични търгове включват най-колекционираните български монети. Организираме професионални търгове на български и чуждестранни монети. Проведените от нас досега аукциони за монети ни осигуриха висока репутация на колекционерския пазар. Нумизматичните търгове в България стават все по-популярни, затова в организираните от нас търгове се включват както монети от частни

keyboard_arrow_up